Активности сарадника до 2021. године

"Историја и историографија данас. Методолошке опције, парадигме, циљеви" (3-5. фебруар 2020), Клуж, Румунија

Др Невен Исаиловић, научни сарадник и Нино Делић, истраживач сарадник учествовали су, као представници Историјског института, на научном скупу "Историја и историографија данас. Методолошке опције, парадигме, циљеви" (3-5. фебруар 2020), који је организован поводом стоте годишњице оснивања Историјског института "Ђорђе Барициу" који делује у саставу огранка Румунске академије наука у Клужу. Историјски институт "Ђорђе Барициу" и Историјски институт Београд су од 2015. године партнерске установе, повезане протоколом о сарадњи.

МЕДИЕВИСТИЧКA ЗНАНСТВЕНA РАДИОНИЦA У РИЈЕЦИ 2019

Сарадници Историјског института др Невен Исаиловић, др Милош Ивановић и др Јелена Глушац учествовали су на ЧЕТВРТОЈ МЕДИЕВИСТИЧКОЈ ЗНАНСТВЕНОЈ РАДИОНИЦИ У РИЈЕЦИ која је одржана 30-31. маја 2019. године у организацији Филозофског факултета у Ријеци.
Линк за програм научног скупа: https://www.ffri.uniri.hr/files/vijesti/2018-2019/Program-4_medievisticka_radionica-5_2019.pdf 

Русија и Србија на прелому векова.
Српске теме Андреја Шемјакина

Русија и Србија на прелому векова. Српске теме Андреја Шемјакина.
Међународна научна конференција.

19. априла (петак) 2019. Институт за Новију историју Србије, Свечана сала, 11.00

На рубу хришћанске Европе.
Прекретнице заједничке српско-мађарске прошлости

Мађарска академија наука, Центар за хуманистичке науке, Историјски институт, Будимпешта, Институт за новију историју Србије и Историјски институт организују научни скуп „На рубу хришћанске Европе. Прекретнице заједничке српско-мађарске прошлости"  
(21-22. фебруар 2019. године)

Дани Београда 2018

Манифестација Дани Београда 2018 одржава се од 16. до 19. априла због два важна догађаја у историји Београда – 16. април 878. године када је у писму папе Јована осмог први пут поменуто име Београд и 19. април 1867. године када је кнез Михаило Обреновић од Турака добио кључеве града чиме је Београд поново постао српски град.
Програм „Јавног вођења“ подразумева туре за све заинтересоване сугађане који могу да се упознају са другачијим Београдом и чују нове приче – личне, драматичне, алтернативне историје града у коме живе.

Сарадници Историјског института активно учествују у програму Да ли сте знали и ово о Београду?. Ауторка је др Ана Столић. Зборно место је Споменик захвалности Француској на Калемегдану На шест одабраних локација публика има прилику да стекне увид у различите епохе историје Београда, али и да сазна многе мање познате појединости о личностима које су оставиле трага у политичкој, војној и културној историји града. Програм представља шетњу кроз средњовековни, турски, аустријски и српски Београд на Калемегдану. 

Предавање
DIPLOMACY OF SOKOLLU MEHMED PASHA DURING SELIM II's REI

Промоција зборника
СРПСКА РЕВОЛУЦИЈА И ОБНОВА ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ

Загреб 2018

Научни сарадници Историјског института др Невен Исаиловић и др Милош Ивановић учествовали су на трећој двогодишњој конференцији Мреже за истраживање средњовековне средње Европе (Medieval Central Europe Research Network - MECERN) која се одржавала у Загребу од 12. до 14. априла 2018. године. Централна тема конференције носила је назив "Between Three Seas: Borders, Migrations, Connections" (“Између три мора: границе, миграције, везеˮ), а сарадници Института су своја излагања : "Adaptive Foreigners: Bosnian Nobility in Late Medieval Slavonia" (Невен Исаиловић) и "The Militarization of Serbian State under the Ottoman Pressure" (Милош Ивановић), одржали у оквиру секције "Politics and Religion in South-Eastern Europe between Conviction and Reality" („Политика и вера у југоисточној Европи између уверења и реалностиˮ).

Програм и књига сажетака 

Петница 2018

Сарадница Историјског института др Драгана Кунчер учествовала је на научној конференцији IMPERIALISM AND IDENTITIES AT THE EDGES OF THE ROMAN WORLD 4 која је одржана у 20-23. септембра у Петници. Излагала је на тему: Balkan Latin – a part of the identity of Latin speaking population in the Balkans or a misleading concept?

Сплит 2018

Сараднице Историјског института др Ирена Цвијановић и др Драгана Кунчер учествовале су на научном скупу BYZANTIUM IN THE ADRIATIC FROM THE 6th TO 12th CENTURY који су организовали Хрватско друштво за византијске студије, Одсек за историју Филозофског факултета Универзитета у Сплиту и Одсек за историју Филозофског факултета Универзитета у Загребу. Скуп је одржан 28–30. септембра у Музеју хрватских археолошких споменика у Сплиту. Излагале су на теме: Latinophony in Salona at the End of the Sixth Century (Драгана Кунчер) и Cities and Communications on the Eastern Coast of the Adriatic Sea in Medieval Arabic Travelogues (Ирена Цвијановић).

Програм и књига апстраката

Ниш 2018

Научне сараднице Историјског института др Биљана Вучетић и др Биљана Стојић учествовале су на научном скупу ВЕЛИКИ РАТ 1914-1918. У МЕМОАРИМА И РАТНИМ ДНЕВНИЦИМА који је у организацији Народног музеја Ниш одржан 12-13. октобра у Нишу. Излагале су на теме: Србија и Срби у Првом светском рату у личним белешкама америчких добровољаца (Биљана Вучетић) и Пробој Солунског фронта у успоменама француских војника (Биљана Стојић).

Босна и њени сусједи у средњем вијеку

Научни сарадници Историјског института др Невен Исаиловић и др Милош Ивановић учествовали су на међународном научном скупу БОСНА И ЊЕНИ СУСЈЕДИ У СРЕДЊЕМ ВИЈЕКУ који је одржан 10. и 11. маја 2018. године у Сарајеву.

Mobirise

AI Website Generator