архива вести

14. децембар - ГОДИШЊA НАГРАДА ЗАДУЖБИНЕ „ЂУРЂА, ДАНИЦЕ И ЈОВАНКЕ ЈЕЛЕНИЋ“
Академику Славенку Терзићу додељена је 14. децембра 2021. године у Државном архиву Србије годишњa награда Задужбине „Ђурђа, Данице и Јованке Јеленић“ за монографију На капијама Константинопоља. Русија и балканско питање у 19. веку која је објављена у издању Историјског института Београд и Православне речи из Новог Сада.
- link (Архив Србије)

9. децембар - СРБИЈА И ВЕЛИКЕ СИЛЕ - ОДЈЕК КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ У ЕВРОПСКОЈ ЈАВНОСТИ
У оквиру манифестације „Ревија ратног филма“ и пригодних свечаности у част Колубарске битке у Центру за културу Лазаревац, др Биљана Стојић, виши научни сарадник Института, одржала је 9. децембра предавање на тему „Србија и велике силе у Великом рату – одјек Колубарске битке у европској јавности“ Модератор трибине је био директор Центра Марко Мијушковић.
- линк GemInfo
- YouTube

7. децембар - УЧЕШЋЕ НА НАУЧНОМ СКУПУ СЕР АРТУР Џ. ЕВАНС (1851-1941): "илирска" трагања и српско питање
Проф. др Александар Растовић, научни саветник Историјског института Београд учествовао је у раду научног скупа Сер Артур Џ. Еванс (1851-1941): "илирска" трагања и српско питање, у Српској академији наука и уметности, са темом Артур Еванс о српском питању уочи и током Првог светског рата.
- линк - САНУ

24. новембар - СПОРАЗУМ О НАУЧНОЈ И КУЛТУРНОЈ САРАДЊИ
Историјски институт Београд и Народни музеј Републике Српске потписали су Споразум о научној и културној сарадњи.
Споразум су потписали проф. др Александар Растовић, директор Историјског института Београд и Давор Стрика, директор Народног музеја Републике Српске.
Потписивању Споразума присуствовао је и Бранко Ружић, Први потпредседник Владе Републике Србије и Министар просвете, науке и технолошког развоја.

1. новембар - СПОРАЗУМ О САРАДЊИ
Историјски институт Београд и Филозофски факултет Универзитета Црне Горе из Никшића потписали су Споразум о научној, просветној и културној сарадњи.
Споразум су потписали проф. др Александар Растовић, директор Историјског института из Београда и проф. др Татјана Нововић, деканица Филозофског факултета Универзитета Црне Горе из Никшића.
Споразумом се између осталог предвиђа заједничка организација и реализација научних, културних, издавачких и других активности, пројеката и програма из области науке, просвете и културе.

22. октобар - МЕЂУНАРОДНИ СКУП ИСТОРИЈА УРБАНИЗАЦИЈЕ ЕВРОПЕ
У организацији Државног универзитета за архитектуру и грађевину (ННГАСУ) Нижњи Новгород, Института за општу историју Руске академије наука и Историјског института Београд, одржан је 22. октобра 2021. године III међународни скуп Историја урбанизације Европе. Скуп је одржан путем zoom апликације на Универзитету ННГАСУ. Конференција је била посвећена 800. годишњици оснивања Нижњег Новгорода. Проф. др Александар Растовић, директор Историјског института, поздравио је учеснике конференције. На конференцији су из Историјског института учествовали др Владета Петровић, виши научни сарадник, др Ирена Цвијановић, научни сарадник и др Нино Делић, истраживач сарадник. До сада су одржане три српско–руске конференције о урбанизацији на којима су увек учествовале колеге са ННГАСУ, Лобачевског универзитета, и Историјског института Београд. Прва конференција је одржана у САНУ 2018. године (Историјски институт Београд и ННГАСУ), друга 2019. године (Историјски институт Београд и ННГАСУ), а трећа, горе поменута, на Универзитету ННГАСУ 2021. године.
- https://www.nngasu.ru/content/news/index.php?news=16520

НАГРАДА „ВЛАДИМИР ЋОРОВИЋ“ ЗА 2021. ГОДИНУ
Др Срђану Рудићу, вишем научном сараднику Историјског института, уручена је награда „Владимир Ћоровићˮ за 2021. годину.
Награда „Владимир Ћоровићˮ додељена је за монографију БОСАНСКА ВЛАСТЕЛА У XV ВЕКУ објављену у издању Историјског института, Универзитета у Бањој Луци и Центра за напредне средњовековне студије.
- Радио Гацко - вест

Октобар - децембар 2021 - НАУЧНА ТРИБИНА ИСТОРИЈСКОГ ИНСТИТУТА
Почиње нови циклус Научне трибине историјског института.
Прво предавање одржаће 7. октобра у 12ч колега
Драгић Живојиновић на тему ΣΕΡΒΟΚΡΑΤΊΑ НА СВЕТОЈ ГОРИ АТОНСКОЈ: ПРИМЕР ПРОТА ДОРОТЕЈА
Предавања у оквиру Научне трибине ће се одржавати у Кнез Михаиловој 36, на првом спрату, сала 102, са почетком у 12.00 часова.

10. септембар - ПОСЕТА МИТРОПОЛИТУ ЈОАНИКИЈУ
Митрополит црногорско-приморски господин Јоаникије примио је данас у Цетињском манастиру проф. др Александра Растовића, директора Историјског института.
Професор Растовић честитао је Митрополиту Јоаникију устоличење и поклонио му најновија издања Института.
Током разговора изражена је спремност за успостављање сарадње између Митрополије црногорско-приморске и Историјског института.

29. јул - СПОРАЗУМ О САРАДЊИ
Историјски институт Београд и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог потписали су Споразум о сарадњи.
Сарадња ће, између осталог, бити усмерена на активности, пројекте и програме у вези са стручном анализом симбола, знамења и празника националних мањина.
Споразум су потписали проф. др Александар Растовић, директор и Гордана Чомић, министарка.
Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог успоставило је сарадњу са Историјским институтом, Балканолошким институтом САНУ и Институтом за савремену историју.
- линк (Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог) https://www.minljmpdd.gov.rs/aktuelnosti-saopstenja.php#a17

16. јул - НОВО ИЗДАЊЕ
Историјски институт Београд је заједно са издавачком кућом Православна реч из Новог Сада објавио капитално дело др Славенка Терзића, дописног члана САНУ - НА КАПИЈАМА КОНСТАНТИНОПОЉА. РУСИЈА И БАЛКАНСКО ПИТАЊЕ У 19. ВЕКУ

15. јул - НОВО ИЗДАЊЕ ИСТОРИЈСКОГ ИНСТИТУТА
Из штампе је изашло заједничко издање Историјског института Београд, Универзитета у Бањој Луци и Центра за напредне средњовековне студије.
Срђан Рудић, Босанска властела у XV веку

6. јул - НАГРАДА МАТИЦЕ СРПСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ „Иларион Руварац“ ЗА 2020. ГОДИНУ
Др Јелени Илић Мандић, научној сарадници Историјског института свечано је уручена награда Матице српске за историју „Иларион Руварац“ за 2020. годину.
Награда „Иларион Руварац“ за област историографије додељена је за монографију БАНАТСКА ВОЈНА КРАЈИНА (1764–1800) објављену у издању Историјског института.
- линк (Матица српска) https://www.maticasrpska.org.rs/dodeena-nagrada-matitse.../
- линк (Матица српска - youtube ) https://www.youtube.com/watch?v=Vd8dCFvfR_Y
- линк (Радио телевизија Војводине - youtube ) https://www.youtube.com/watch?v=9fX4oM2OGGU

22-25. јун - СЕДМА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ВИЗАНТОЛОГА
У Београду је од 22. до 25. јуна одржана СЕДМА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ВИЗАНТОЛОГА у организацији Српског комитета за византологију, Византолошког одбора САНУ и Византолошког института САНУ. На конференцији су учествовали са саопштењима и сарадници Историјског института Невен Исаиловић, Бењамин Хекић, Милош Ивановић и Александар Крстић.

3. јун - ПОСЕТА ПОМОЋНИЦЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ИНСТИТУТУ
Проф. др Марина Соковић, помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја задужена за науку, заједно са Маријом Величковић, аналитичарком задуженом за хуманистичке науке, посетила је 3. јуна 2021. године Историјски институт и разговарала са проф. др Александром Растовићем, директором Института и др Невеном Исаиловићем, председником Научног већа. Том приликом разговарало се о досадашњем раду и будућим активностима Института.
Проф. Соковић је обишла и Библиотеку Историјског института, највећу и најважнију специјализовану библиотеку о историји Срба, Балкана и југоисточне Европе до 1918. године, како у Србији, тако и у региону.

1. јун - НАГРАДА "ЗЛАТНИ БЕОЧУГ" ЗА 2020.
Проф. др Александар Растовић, научни саветник Историјског института добитник је награде "Златни беочуг" Културно-просветне заједнице Београда за 2020. gодину. Награда "Златни беочуг" је признање које се додељује за неговање духовних вредности, научних и културних достигнућа.

>> НАЈНОВИЈЕ АКТИВНОСТИ НАУЧНИХ САРАДНИКА ИСТОРИЈСКОГ ИНСТИТУТА БЕОГРАД

2. јун 2021. ZOOM апликација - Разговор о књизи "Занатство средњовековне Србије"
Центар за економску историју организује разговор о књизи научне сараднице Историјског института др Александре Фостиков "Занатство средњовековне Србије". Разговор ће бити одржан у онлајн формату путем Zoom апликације, 2. јуна у 17ч. Модератор разовора биће др Невен Исаиловић, виши научни сарадник Историјског института Београд.

30. мај 2021. Београд - Емисија "Ризница" на Радио Београду 2 - Тема: Тома Вучић Перишић (1788‒1859)
У емисији "Ризница" на Радио Београду 2, говорио је научни саветник Историјског института Београд др Радомир Ј. Поповић

29. маj 2021. Rapallo - Meђународна конференција Centennial of the Treaty of Rapallo (1920.11.12-2020)
Виши научни сарадник Историјског института др Биљана Вучетић учествовала је на међународној конференцији Centennial of the Treaty of Rapallo (1920-2020) са излагањем на тему "Some views of the Rapallo Treaty in the USA".

22. мај 2021. Trieste - Meђународна конференција Centennial of the Treaty of Rapallo (1920.11.12-2020)
Виши научни сарадник Историјског института др Биљана Вучетић учествовала је на међународној конференцији Centennial of the Treaty of Rapallo (1920-2020) са излагањем на тему "L'opinione pubblica americana sulla questione adriatica".

14. мај - ПРОТОКОЛ О НАУЧНОЈ САРАДЊИ
Историјски институт Београд и Историјски институт Универзитета Црне Горе потписали су Протокол о научној сарадњи.
Протокол су потписали проф. др Александар Растовић, директор Историјског института из Београда и др Радослав Распоповић, директор Историјског института Универзитета Црне Горе.
Потписивањем овог Протокола наставља се дугогодишња успешна научна сарадња.

4. март - СПОРАЗУМ О САРАДЊИ
У Влади Републике Србије потписан је Споразум о научној и културној сарадњи између Историјског института Београд и Историјског архива Пожаревац. Споразум су потписали проф. др Александар Растовић директор Историјског института и др Јасмина Николић директор Историјског архива Пожаревац. Потписивању Споразума присуствовао је Бранко Ружић, први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја.
Споразумом је између осталог предвиђено организовање научних конференција, учешће у заједничким пројектима из области науке и културе чији је циљ неговање српске прошлости и традиције, објављивање резултата пројеката у виду монографија, зборника радова, монографских издања критички приређене архивске грађе и историјских извора за историју српског народа и Србије (18–20. век), као и њихове промоције.

26. фебруар - ПОСЕТА ВЛАДИКЕ ДОСИТЕЈА
Његово преосвештенство епископ британско-скандинавски г. Доситеј посетио је, 25. фебруара 2021. године, Историјски институт. Владика Доситеј је, поред осталог, изразио и захвалност због даривања институтских издања библиотеци Епархије британско-скандинавске – духовног и просветног центра при Манастиру Покрова Пресвете Богородице. Књиге ће представљати „доприонос употпуњавању интелектуалне личне карте српског народа међу хришћанским и цивилизацијским наслеђем народа на просторима северозападне Европе, куда се простире јурисдикција Епархије британско-скандинавске“.

8. фебруар - НОВО ИЗДАЊЕ ИСТОРИЈСКОГ ИНСТИТУТА
Из штампе је изашло ново издање Историјског института Београд:
Историјски часопис књ. 69

4. фебруар - НОВО ИЗДАЊЕ ИСТОРИЈСКОГ ИНСТИТУТА
Из штампе је изашло ново издање Историјског института Београд:
Јелена Илић Мандић, БАНАТСКА ВОЈНА КРАЈИНА (1764-1800)

12. јануар - НОВО ИЗДАЊЕ ИСТОРИЈСКОГ ИНСТИТУТА
Из штампе је изашло ново издање Историјског института Београд:
Татјана Катић, ВОЈНУЧКИ ДЕФТЕР ИЗ 1455. ГОДИНЕ за санџаке Крушевац, Вучитрн, Призрен, и вилајете Звечан, Јелеч, Рас, Сенице и Ходидед

12. јануар - НОВО ИЗДАЊЕ ИСТОРИЈСКОГ ИНСТИТУТА
Из штампе је изашло ново издање Историјског института Београд:
Мешовита грађа (Miscellanea) књ. 41

22. децембар - НОВО ИЗДАЊЕ ИСТОРИЈСКОГ ИНСТИТУТА
Из штампе је изашло ново издање Историјског института Београд у сарадњи са Универзитетом Сапиенца из Рима (Sapienza Università di Roma) - зборник радова: WAR, PEACE AND NATION-BUILDING (1853–1918)
- линк
- Facebook

31. октобар - НОВО ИЗДАЊЕ ИСТОРИЈСКОГ ИНСТИТУТА
Из штампе је изашло ново издање Историјског института Београд: монографија Јоване Шаљић Ратковић ИЗ ТУРСКОГ ВАКТА У НОВО ДОБА - Муслиманско становништво Србије 1868–1912
- линк

октобар - УРУЧЕНА НАГРАДА МАТИЦЕ СРПСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ "ИЛАРИОН РУВАРАЦ" ЗА 2019
Проф. др Небојши Порчићу, ванредном професору Филозофског факултета у Београду и др Невену Исаиловићу, научном сараднику Историјског института свечано је уручена награда Матице српске за историју „Иларион Руварац“ за 2019. годину.
Награда „Иларион Руварац“ за област историографије додељена је за монографију „Докуметни владара средњовековне Србије и Босне у венецијанским збиркама“ објављену у издању Архива Србије.
- линк (Матица српска)
- линк (Историјски институт - Facebook)
- линк (youtube)

октобар - НОВИ СПОРАЗУМ О НАУЧНОЈ И ПРОСВЕТНО-КУЛТУРНОЈ САРАДЊИ
Историјски институт Београд и Универзитет Македонија из Солуна (University of Macedonia, Thessaloniki) потписали су Споразум о научној и просветно-културној сарадњи. Споразум су потписали проф. Стилианос Д. Катранидис (Stylinos D. Katranidis), ректор Универзитета и проф. др Александар Растовић, директор Историјског института.
Споразумом је предвиђен широк спектар сарадње кроз заједничке пројекте који се тичу односа Грчке и Србије кроз историју.
Потписивањем овог Споразума Историјски институт је проширио круг институција са којима одржава успешну научну сарадњу.
- линк

2. септембар - НОВА ИЗДАЊА ИСТОРИЈСКОГ ИНСТИТУТА
Из штампе су изашла два нова издања Историјског институа Београд: зборници радова са научних скупова КРАЈ ВЕЛИКОГ РАТА - ПУТ КА НОВОЈ ЕВРОПИ и СТЕФАН ПРВОВЕНЧАНИ И ЊЕГОВО ДОБА
- линк

јул - НАГРАДА МАТИЦЕ СРПСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ "ИЛАРИОН РУВАРАЦ" ЗА 2019
Проф. др Небојша Порчић, ванредни професор Филозофског факултета у Београду и др Невен Исаиловић, научни сарадник Историјског института добитници су награде Матице српске за историју „Иларион Руварац“ за 2019. годину.
Награда „Иларион Руварац“ за област историографије додељена је за монографију „Докуметни владара средњовековне Србије и Босне у венецијанским збиркама“ објављену у издању Архива Србије.
- линк (Матица српска)
- линк (Историјски институт - Facebook)
- линк (youtube)

Април - ОБАВЕШТЕЊЕ
Поштоване колеге, драги пријатељи,
Обавештавамо вас
да је рок за достављање радова за часописе Историјски часопис и Мешовита грађа (Miscellanea) продужен до 30. маја
и
да су предавања планирана за пролећни циклус Научне трибине Историјског института одложена за јесен 2020. године.
Сачувајте себе и друге – останите код куће !
Историјски институт

27-29, фебруар - УЧЕШЋЕ НА СКУПУ
Проф. др Александар Растовић, научни саветник и др Радомир Поповић, виши научни сарадник Историјског института учествовали су у раду међународног научног скупа "Балканска и Отоманска димензија Грчке револуције 1821", у организацији Универзитета Македонија у Солуну од 27. до 29. фебурара 2020. године.
- линк
- програм

3. март - ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ
Промоција књиге др Милоша Ивановића "Добри људи у српској средњовековној држави" одржаће се у салону код Порте у Вршцу, 3. марта 2020.године са почетком у 18:30 часова. О књизи говоре аутор др Милош Ивановић и др Невен Даничић, професор историје.
- линк

5. март - НАУЧНА ТРИБИНА
Почиње нови циклус Научне трибине Историјског института Београд.
- Програм Научне трибине можете видети овде
- опширније

10. фебруар - ЗАХВАЛНИЦА
На свечаности обележавања Дана Института за стратегијска истраживања Универзитета одбране и Дана Војног архива, Историјском институту је уручена захвалница за дугогодишњу сарадњу на заједничким програмима из области војне историје.
- линк

3-5. фебруар - УЧЕШЋЕ НА СКУПУ
Др Невен Исаиловић, научни сарадник и Нино Делић, истраживач сарадник учествовали су, као представници Историјског института, на научном скупу "Историја и историографија данас. Методолошке опције, парадигме, циљеви" (3-5. фебруар 2020), који је организован поводом стоте годишњице оснивања Историјског института "Ђорђе Барициу" који делује у саставу огранка Румунске академије наука у Клужу. Историјски институт "Ђорђе Барициу" и Историјски институт Београд су од 2015. године партнерске установе, повезане протоколом о сарадњи.
- опширније линк
- опширније о скупу линк

17. децембар
На дан Архива Србије, 17. децембар 2019. свечано је додељена награда “Ђурђе Јеленић” сарадницима нашег Института др Александри Вулетић и др Радомиру Ј. Поповићу за књигу Престони Крагујевац. Награда је додељена и трећем аутору књиге МА Предрагу Илићу из Историјског архива Шумадије у Крагујевцу.
линк

13. децембар
Данас је у Бањој Луци потписан Споразум о научној и просветно-културној сарадњи између Универзитета у Бањој Луци и Историјског института Београд. Споразум су потписали проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета и проф. др Александар Растовић, директор Историјског института.
Потписивањем овог Споразума Историјски институт је проширио круг институција са којима одржава успешну сарадњу коју прати реализација бројних пројеката и други видови научног рада.
линк

11. децембар
У четвртак, 12. децембра 2019. године у 19 часова, у Великој сали Академије наука и умјетности Републике Српске биће представљена издања Историјског института. О књигама ће говорити проф. др Александар Растовић, директор Историјског института, др Биљана Вучетић и др Невен Исаиловић.

У петак, 13. децембра 2019. године на Филозофском факултету Универзитета у Бањој Луци, са почетком у 10:30 часова, одржаће предавања проф. др Александар Растовић, Велика Британија, Србија и Балкан 1804-1914 и др Биљана Вучетић, Србија и македонско питање 1885-1912.
плакат

5. децембар
Др Милан Терзић директор Архива Југославије и проф. др Александар Растовић директор Историјског института потписали су 05. децембра 2019. године Споразум о сарадњи
линк

5. децембар
Историјски институт Београд позива све заинтересоване понуђаче да поднесу своју писану понуду у поступку јавне набавке мале вредности 1/19 - услуга штампања књига, у складу са конкурсном документацијом, а на основу објављеног позива за подношење понуда
линк

18. новембар
Управни одбор Историјског института је на основу сагласности министра просвете, науке и технолошког развоја, дана 13. новембра 2019. године именовао проф. др Александра Растовића за директора Историјског института Београд.

19. септембар - 31. октобар - НАУЧНА ТРИБИНА ИСТОРИЈСКОГ ИНСТИТУТА
Почео је нови циклус Научне трибине Историјског института Београд. Прво предавање одржала је Јелена Радосављевић на тему Православна црква у Кнежевини Србији и интеграција ослобођених области 1878-1879.
Програм Научне трибине можете видети овде

18-19. јун - НАУЧНИ СКУП
Историјски институт и Универзитет Сапиенца из Рима (Sapienza Università di Roma) организују научни скуп РАТ, МИР И ОБЛИКОВАЊЕ НАЦИЈА 1853–1918./ WAR, PEACE AND NATION BUILDING 1853-1918
(18–19. јун 2019. године, Српска академија наука и уметности)

30-31. маj - УЧЕШЋЕ НА СКУПУ
Сарадници Историјског института др Невен Исаиловић, др Милош Ивановић и др Јелена Глушац учествовали су на ЧЕТВРТОЈ МЕДИЕВИСТИЧКОЈ ЗНАНСТВЕНОЈ РАДИОНИЦИ У РИЈЕЦИ која је одржана 30-31. маја 2019. године у организацији Филозофског факултета у Ријеци.
Линк за програм научног скупа: https://www.ffri.uniri.hr/files/vijesti/2018-2019/Program-4_medievisticka_radionica-5_2019.pdf

29. мај - ПРОМОЦИЈА ПОРТАЛА ЗА ЖЕНСКУ ИСТОРИЈУ
Историјски институт и Народна библиотека Србије имају задовољство да Вас позову на представљање
ПОРТАЛА ЗА ЖЕНСКУ И РОДНУ ИСТОРИЈУ (https://zristorija.iib.ac.rs/) у среду 29. маја у 19 сати, у Атријуму Народне библиотеке Србије. О пројекту Портал за женску и родну историју говоре: Ана Столић, Даша Духачек, Јасмина Милановић и Иван Миленковић
фотографије

23. маj - ПРЕДАВАЊЕ
Сарадник Историјског института др Радомир Ј. Поповић одржаће предавање на тему АВРАМ ПЕТРОНИЈЕВИЋ СРПСКИ ПОЛИТИЧАР И ДИПЛОМАТА. Предавање је у оквиру циклуса Приче о модернизацији у организацији Истраживачког центра КУЋА ПЕТРОНИЈЕВИЋА Београд. Четвртак 23.05.2019. године у 18:30 часова у просторијама Куће Петронијевића, Кнеза Милоша 19, трећи спрат.
http://kucapetronijevica.org.rs/avram-petronijevic-srpski-politicar-i-dimplomata

21. мај - ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ
Историјски архив Шумадије вас позива на промоцију књиге: ПРЕСТОНИ КРАГУЈЕВАЦ, аутори Радомир Ј. Поповић, Александра Вулетић, Предраг Илић. Сала Скупштине града Крагујевца, уторак 21. мај 2019. у 13h

2. мај 2019.
Сарадница Историјског института др Биљана Вучетић, одржала је предавање полазницима програма под називом „Europa gestalten Politische Bildung in Aktion“, насталог из сарадње Фондације Robert Bosch и Bundeszentralle für politische Bildung.
Предавање „Modern History of Serbia 1904–2000” организовано је 2. маја 2019. године у Библиотеци Историјског института.

19. април 2019.
Међународна научна конференција у организацији Института за новију историју Србије, Института за Славистику РАН, Историјског института Београд и Центра за Руске и Источноевропске студије Мирослав Јовановић Филозофског факултета Универзитета у Београду
Русија и Србија на прелому векова. Српске теме Андреја Шемјакина.
19. априла (петак) 2019. Институт за Новију историју Србије, Свечана сала, 11.00

16-19. април - Дани Београда 2019
Сарадници Историјског института и ове године активно учествују у манифестацији Дани Београда 2019.
16. април, 14.00 сати Шетња на Калемегдану
Зборно место: Калемегдан, Споменик захвалности Француској
БЕОГРАД У XV ВЕКУ – ПРВА СТАЛНА ПРЕСТОНИЦА СРЕДЊОВЕКОВНЕ СРПСКЕ ДРЖАВЕ (публику води др Милош Ивановић)
17. април, 14.00 сати Скуп у покрету – Калемегда и Горњи град
Зборно место: Калемегдан, Споменик захвалности Француској
ПУТЕМ ОСМАНСКОГ НАСЛЕЂА – КАЛЕМЕГДАН И ГОРЊИ ГРАД (публику води: Александар Јаковљевић)
18.април, 14.00 сати Скуп у покрету – центар Београда
Зборно место: Конак књегиње Љубице
ЕПОХА ОБРЕНОВИЋА У БЕОГРАДУ (публику воде др Радомир Поповић и др Ана Столић)
Програм „Дани Београда 2019“ можете погледати на линку: http://www.beograd.rs/images/file/20a7ece1f34e3da090f46ea22c523d0e_3706920173.pdf

28-29. март - ПРЕДАВАЊЕ
Сарадница Историјског института др Драгана Кунчер учествовала је на Четвртој међународној радионици компјутеризоване латинске дијалектологије (Fourth International Workshop on Computational Latin Dialectology) која је одржана у Будимпешти, 28-29. марта 2019. године, у организацији Института за лингвистику Мађарске академије наука и уметности (Research Institute for Linguistics of the Hungarian Academy of Sciences) и Одељења за латинску филологију Универзитета Етвеш Лоранд у Будимпешти (Latin Department of the Eötvös Loránd University, Budapest). Излагала је на тему CIL III 9527 as evidence of spoken Latin in sixth-century Dalmatia. http://www.nytud.hu/conf/cldworkshop2019.html.

28. јануар - ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ
Промоција књиге др Биљане Стојић ФРАНЦУСКА И БАЛКАНСКИ РАТОВИ (1912–1913) у Градској библиотеци у Новом Саду, у 19h

6. март - ПРЕДАВАЊЕ
Сарадница Историјског института др Драгана Кунчер одржаће предавање на тему Магијска плочица из Трогира: текстуално тумачење и категоризација, у учионици Одељења за класичне науке Филозофског факултета, са почетком у 18h, у организацији Иститута за антику и класично наслеђе

22. фебруар - НОВО ИЗДАЊЕ:
зборник радова: BELGRADE 1521–1867. Издавачи: Историјски институт и Yunus Emre Enstitüsü.

22. фебруар - НОВО ИЗДАЊЕ:
Драгана Амедоски, Владета Петровић, ГРАДСКА НАСЕЉА КРУШЕВАЧКОГ САНЏАКА (XV-XVI ВЕК)

22. фебруар - НОВО ИЗДАЊЕ:
Историјски часопис LXVII (2018)

22. фебруар - НОВО ИЗДАЊЕ:
Мешовита грађа - Miscellanea XXXIX (2018)

21-22. фебруар - НАУЧНИ СКУП
Мађарска академија наука, Центар за хуманистичке науке, Историјски институт, Будимпешта, Институт за новију историју Србије и Историјски институт организују научни скуп „На рубу хришћанске Европе. Прекретнице заједничке српско-мађарске прошлости." Collegium Hungaricum Beograd

13. фебруар - ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ
Промоција зборника радова ДОБРОВОЉЦИ У ВЕЛИКОМ РАТУ 1914–1918, у свечаној сали Дома Војске Србије, у 13h

28. јануар - ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ
Промоција књиге др Биљане Стојић ФРАНЦУСКА И БАЛКАНСКИ РАТОВИ (1912–1913) у малој сали Коларчеве задужбине, у 19:30h

22–23. новембар 2018. Најава научне конференције:
Међународни научнa конференција СТЕФАН ПРВОВЕНЧАНИ И ЊЕГОВО ДОБА у организацији Историјског института Београд

26. октобар 2018. Научни скуп:
Међународни научни скуп УРБАНИЗАЦИЈА У ИСТОЧНОЈ И ЈУГОИСТОЧНОЈ ЕВРОПИ у организацији Државног универзитета за архитектуру и грађевину (ННГАСУ) Нижњи Новгород и Историјског института Београд

4. октобар 2018. Научни скуп:
Међународни научни скуп ВЕЛИКА ИСТОЧНА КРИЗА И СРПСКО ПИТАЊЕ у организацији Српске академије наука и уметности Одељења за историју и Историјског института Београд

25 – 26. септембар 2018. Научни скуп:
Међународни научни скуп КРАЈ ВЕЛИКОГ РАТА: ВОЈНЕ ОПЕРАЦИЈЕ И МИРОВНИ УГОВОРИ у организацији Института за стратегијска истраживања и Историјског института Београд

28-29. септембар 2017. Научни скуп:
Међународни научнa конференција BELGRADE 1521-1867 у организацији Yunus Emre Enstitüsü - Турског културног центра Београд и Историјског института Београд

септембар 2017. Ново издање:
Зборник радова
СЕЛО БАЛКАНА КОНТИНУИТЕТИ И ПРОМЕНЕ КРОЗ ИСТОРИЈУ

септембар 2017. Ново издање:
Зборник радова
STATE AND SOCIETY BEFORE AND AFTER ESTABLISHMENT OF OTTOMAN RULE

август 2017. Ново издање:
Зборник радова
ДРЖАВА И ПОЛИТИКЕ УПРАВАЊА 18-20. ВЕК

август 2017. Ново издање:
Студије 7
ДОБРИ ЉУДИ У СРПСКОЈ СРЕДЊОВЕКОВНОЈ ДРЖАВИ

август 2017. Ново издање:
ВОЈНИЧКИ БУКВАР саставио Коста Јокић
приредио Милић Ј. Милићевић

8. септембар 2017. Научни скуп:
Међународни научни скуп
РУСИЈА/СССР И ДРЖАВНОСТ СРБИЈЕ/ЈУГОСЛАВИЈЕ
у организацији Институтa за славистику Руске академије наука и Историјског института Београд

14. јун 2017. Предавање:
Историјски институт има задовољство да Вас позове на предавање Diplomacy of Sokollu Mehmed Pasha during Selim II's Reign које ће одржати доц. др Гунеш Ишиксел (Güneş Işıksel), Меденијет Универзитет у Истанбулу
Римска дворана Библиотеке града Београда, среда, 14. јун 2017, у 18 часова

јануар 2017. Ново издање:
Историјски часопис LXV (2016)

јануар 2017. Ново издање:
Мешовита грађа - Miscellanea XXXVII (2016) 

17-21. октобар 2016. Научни скуп:
Међународни научни скуп
ДОБРОВОЉЦИ У ВЕЛИКОМ РАТУ 1914 - 1918
у организацији Института за стратегијска истраживања Министарства одбране, Матице српске и Историјског института Београд

28. септембар 2016. у 12:00 сати Промоција књиге:
Зборник радова
ПРВИ СВЕТСКИ РАТ, СРБИЈА, БАЛКАН И ВЕЛИКЕ СИЛЕ
Института за стратегијска истраживања Министарства одбране и Историјског института Београд
септембар 2016.

Ново издање: Зборник радова
Зборник радова
СПОМЕНИЦА ТИБОРА ЖИВКОВИЋА

септембар 2016. Ново издање:
Зборник радова
СРПСКА РЕВОЛУЦИЈА И ОБНОВА ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ - Двеста година од Другог српског устанка

2016. Објава:
Александра Фостиков је одбранила докторску дисертацију под насловом ЗАНАТСТВО У СРЕДЊОВЕКОВНОЈ СРБИЈИ на Филозофком факултету Универзитета у Београду

2016. Објава:
Гордана Гарић Петровић је одбранила докторску дисертацију под насловом ПОЉОПРИВРЕДА СРБИЈЕ ОД 1878. ДО 1912. ГОДИНЕ на Филозофком факултету Универзитета у Београду

2016. Објава:
Јелена Глушац је одбранила докторску дисертацију под насловом
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У СРПСКОЈ ДЕСПОТОВИНИ (1402-1459) на Филозофком факултету Универзитета у Београду

10-11. јун 2016. Научни скуп:
Међународни научни скуп
СЕЛО БАЛКАНА. КОНТИНУИТЕТИ И ПРОМЕНЕ КРОЗ ИСТОРИЈУ
у организацији Музеја на отвореном "Старо село" Сирогојно и Историјског института Београд

25-26. мај 2016. Научни скуп:
Међународна научна конференција
STATE AND SOCIETY IN THE BALKANS BEFORE AND AFTER ESTABLISHMENT OF OTTOMAN RULE
у организацији Yunus Emre Enstitüsü - Турског културног центра Београд и Историјског института Београд

април 2016. Ново издање:
Ивана Коматина
ЦРКВА И ДРЖАВА У СРПСКИМ ЗЕМЉАМА

април 2016. Ново издање:
Мешовита грађа - Miscellanea XXXVI (2015)

април 2016. Ново издање:
Зборник радова
SERBIAN-ITALIAN RELATIONS. History and Modern Times

април 2016. Ново издање:
Зборник радова
ПАД БОСАНСКОГ КРАЉЕВСТВА 1463. ГОДИНЕ

25. март 2016. Објава:
Јована Шаљић је одбранила докторску дисертацију под насловом
ОД КОНФЕСИЈЕ КА ИДЕНТИТЕТУ (МУСЛИМАНСКО ПИТАЊЕ У СРБИЈИ 1878-912) на Филолошком факултету Универзитета у Београду

фебруар 2016. Ново издање:
Никола Стојановић, МЛАДОСТ ЈЕДНОГ ПОКОЛЕЊА (УСПОМЕНЕ 1880-1920) и ДНЕВНИК ОД ГОДИНЕ 1914. ДО 1918.
приредио Миле Станић

фебруар 2016. Ново издање:
Зборник радова
ПРВИ СВЕТСКИ РАТ. СРБИЈА , БАЛКАН И ВЕЛИКЕ СИЛЕ

1. јул 2015. Објава:
Биљана Стојић је одбранила докторску дисертацију под насловом ФРАНЦУСКА И БАЛКАНСКИ РАТОВИ (1912-1913) на Филозофском факултету Универзитета у Београду

7. јун 2015. Научни скуп:
Међународна конференција
СРПСКА РЕВОЛУЦИЈА И ОБНОВА ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ
ДВЕСТА ГОДИНА ОД ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА

март 2015. Ново издање:
Радомир Ј. Поповић
ХАРАЧКИ ТЕФТЕР КАПЕТАНИЈЕ МАЧВЕ ИЗ 1831. ГОДИНЕ 

18. новембар 2014. Објава:
Александар Крстић је одбранио докторску дисертацију под насловом ЧЛАНОВИ ДИНАСТИЈА ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ У СРЕДЊОВЕКОВНОЈ УГАРСКОЈ на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду

14. новембар 2014. Округли сто:
ИМПЕРАТОР НИКОЛАЈ II И СРБИЈА. СТОГОДИШЊИЦА ПОЧЕТКА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА у организацији Фонда историјске перспективе из Москве, Института за стратегијска истраживања из Москве, Архива Српске Патријаршије и Историјског института Београд

5. новембар 2014. Објава:
Дејан Булић је одбранио докторску дисертацију под насловом НАСЕЉА И СТАНОВНИШТВО "ЗЕМЉЕ" МОРАВИЦЕ (14. - СРЕДИНА 16. ВЕКА) на Филозофском факултету Универзитета у Београду

октобар 2014. Ново издање:
Бојана Миљковић Катић
ПОЉОПРИВРЕДА КНЕЖЕВИНЕ СРБИЈЕ (1834-1867)

24-25. септембар 2014. Научни скуп (најава):
Међународна конференција
ПРВИ СВЕТСКИ РАТ, СРБИЈА, БАЛКАН И ВЕЛИКЕ СИЛЕ
у организацији Института за стратегијска истраживања Министарства одбране и Историјског института Београд

4. септембар 2014. Објава:
Исидора Точанац Радовић одбранила је докторску дисертацију под насловом РЕФОРМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ХАБЗБУРШКОЈ МОНАРХИЈИ У ВРЕМЕ МАРИЈЕ ТЕРЕЗИЈЕ И ЈОСИФА II (1740-1790) на Филозофском факултету Универзитета у Београду

16. јун 2014. Објава:
Невен Исаиловић одбранио је докторску дисертацију под насловом ВЛАДАРСКЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ У СРЕДЊОВЕКОВНОЈ БОСНИ на Филозофском факултету Универзитета у Београду

11. јун 2014. Објава:
Јелена Илић одбранила је докторску дисертацију под насловом БАНАТСКА ВОЈНА КРАЈИНА У ДРУГОЈ ПОЛОВИНИ 18. ВЕКА на Филозофском факултету Универзитета у Београду

28. мај 2014. Научни скуп (најава):
Међународни научни скуп
СРПСКО-ИТАЛИЈАНСКИ ОДНОСИ: Историја и савремено доба
у организацији Универзитета Сапиенца из Рима и Историјског института Београд.
САНУ, сала 2 од 10 часова

22. мај 2014. Објава:
Владета Петровић одбранио је докторску дисертацију под насловом ДРУШТВЕНА И ПРОСТОРНА СТРУКТУРА СРПСКИХ ГРАДСКИХ НАСЕЉА У ПОЗНОМ СРЕДЊЕМ ВЕКУ на Филозофском факултету Универзитета у Београду

март 2014. Ново издање:
Зборник радова
СПОМЕНИЦА ДАНИЦЕ МИЛИЋ

март 2014. Ново издање:
THE WORLD OF SLAVS
Studies on the East, West and South Slavs: Civitas, Oppidas, Villas and Archeological Evidence (7th to 11th Centuries AD)

март 2014. Ново издање:
Мешовита грађа - Miscellanea XXXIV (2013)

март 2014. Ново издање:
Историјски часопис LXII (2013)

март 2014.  Промоција књиге:
Зборник радова
БАЛКАНСКИ РАТОВИ 1912-1913: нова виђења и тумачења
Уторак, 4. март 2014. у 13.00 сати. Дом Војске Србије у Београду
О књизи говоре: др Милан Терзић, проф. др Милош Јагодић, др Милић Ј. Милићевић, мајор др Миљан Милкић

фебруар 2014. Јавне набавке:
Историјски институт позива све заинтересоване понуђаче да поднесу своју писану понуду у поступку јавне набавке мале вредности - услуга штампања књига.
Позив и конкурсну документацију можете преузети овде

фебруар 2014. Ново издање:
Зборник радова
БАЛКАНСКИ РАТОВИ 1912-1913: нова виђења и тумачења

јул 2013. Ново издање:
Тибор Живковић, Владета Петровић, Александар Узелац, Драгана Кунчер
ANONYMI DESCRIPTIO EUROPAE ORIENTALIS
AНОНИМОВ ОПИС ИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ

24. мај 2013. Објава:
Биљана Вучетић је одбранила своју докторску дисертацију АМЕРИЧКИ ПРОГРЕСИВИЗАМ И СРБИЈА на Филозофском факултету Универзитета у Београду

10. мај 2013. Објава:
Александар Узелац одбранио је докторску дисертацију под насловом СРБИЈА, БУГАРСКА И ТАТАРИ У ДРУГОЈ ПОЛОВИНИ XIII ВЕКА на Филозофском факултету Универзитета у Београду

јануар 2013. Ново издање:
Историјски часопис LXI (2012)

јануар 2013. Ново издање:
Мешовита грађа - Miscellanea XXXIII (2012) 

децембар 2012. Ново издање:
Владимир Јовановић
ТАЈНА ПОЛИЦИЈА КНЕЖЕВИНЕ СРБИЈЕ

децембар 2012. Ново издање:
Недељко В. Радосављевић
СТАРА ЦРКВА У МИЛИЧИНИЦИ. КЊИГА ПРИХОДА И РАСХОДА (1846-1863)

новембар 2012. Ново издање:
Славенко Терзић
СТАРА СРБИЈА (19-20. век). ДРАМА ЈЕДНЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ

24-25. октобар 2012. Научни скуп (најава):
Међународна конференција
“БАЛКАНСКИ РАТОВИ 1912/1913: НОВА ВИЂЕЊА И ТУМАЧЕЊА”
у организацији Института за стратегијска истраживања Министарства одбране и Историјског института Београд

август 2012. Ново издање:
Божица Младеновић, Милић Ј. Милићевић
ПИТОМЦИ ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ
списак свршених питомаца 1-46 класе 1855-1914. године

јул 2012. Ново издање:
Ђуро Тошић
СРЕДЊОВЈЕКОВНА ТУРОБНА СВАКОДНЕВНИЦА

јун 2012. Ново издање:
Тибор Живковић
DE CONVERSIONE CROATORUM ET SERBORUM - A Lost Source

април 2012. Ново издање:
Биљана Вучетић
НАША СТВАР У ОСМАНСКОМ ЦАРСТВУ

јануар 2012. Ново издање:
зборник радова
СПОМЕНИЦА АКАДЕМИКА СИМЕ ЋИРКОВИЋА

јануар 2012. Ново издање:
БИБЛИОГРАФИЈА АКАДЕМИКА СИМЕ ЋИРКОВИЋА
Приредили:
Славица Мереник, Невен Исаиловић, Властимир Ђокић

новембар 2011. Ново издање:
ЗБОРНИК СРЕДЊОВЕКОВНИХ ЋИРИЛИЧКИХ ПОВЕЉА И ПИСАМА СРБИЈЕ, БОСНЕ И ДУБРОВНИКА Књига I 1186-1321 - ДИПЛОМАТАР

Mobirise

Designed with Mobirise ‌

Free Web Page Designing Software